Taken en bevoegdheden voor natuurbehoud en beheer van natuur- en recreatiegebieden, evenals het beheer van water, waterwegen, sport en beweging zijn belegd bij uiteenlopende organisaties. Denk aan Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer, provincies en gemeenten, waterschappen, recreatieschappen, drinkwaterbedrijven, Natura 2000-gebieden, natuurmonumenten, privaat beheerde gebieden, sportbedrijven, (sport)verenigingen en professionele brancheverenigingen en de vele andere publieke, semipublieke, private en maatschappelijke partijen.
Hun taken en activiteiten raken elkaar en kunnen elkaar versterken. Soms kunnen er ook dilemma’s ontstaan, bijvoorbeeld wanneer belangen bij recreatief of sportief gebruik van natuurlijk erfgoed en het behoud van de natuur lijken te botsen of wanneer specifieke regels of beleid (bijvoorbeeld op het terrein van markt en overheid) een goede samenwerking tussen verschillende delen van een helix lijken te belemmeren.
Maatwerk
Door te redeneren vanuit maatschappelijke belangen en gezamenlijke doelen, kunnen de verschillende partijen elkaar verder helpen en stevige, werkbare samenwerkingsverbanden creëren. Onze rol daarbij bestaat uit adviseren, begeleiden, ondersteunen en faciliteren. Onze helicopterview helpt ons om niet per ongeluk verstrengeld te raken in (vermeend) uiteenlopende belangen. Onze rijke ervaring stelt ons in staat overal maatwerk te leveren, zonder terug te hoeven grijpen op een standaardmodel, en toch logische consequenties van gemaakte en te maken keuzes te kunnen bewaken en beoordelen. Lees ook hoe wij dit hebben gedaan bij ons onderzoek naar de governance van een extern verzelfstandigd zwembad in Bergen op Zoom.