Duurzaamheid en groene energie zijn belangrijk voor de toekomst – dus voor ons allemaal. Daarom wordt er in Nederland veel gezamenlijk gewerkt aan een schone en toekomstbestendige leefomgeving, waaraan iedereen een steentje bijdraagt. Overheden spelen hierin een belangrijke rol, bijvoorbeeld bij het vaststellen van de regionale energiestrategie (RES).
Ook de wijze waarop afvalverwerking plaatsvindt in Nederland is belangrijk voor de duurzaamheid. In de circulaire economie kan afval in de markt worden omgezet tot grondstof. Gemeenten houden met deze circulariteit rekening bij de organisatie van hun gemeentelijke taak van afvalinzameling. Vaak doen ze dat gezamenlijk. Soms wordt er ook samengewerkt met of tussen waterschappen, drinkwaterbedrijven of andere partijen in de waterketen, die op hun beurt ook weten dat (uit het water gefilterde) afvalstoffen kunnen bijdragen aan een circulaire economie die hun wettelijke taak versterkt.
Samenwerking binnen het fysieke domein
Ook op andere terreinen binnen het fysieke domein wordt volop samenwerkt. Denk aan de (door)ontwikkeling van infrastructuur, de (her)ontwikkeling van terreinen en uiteraard samenwerking bij de uitvoering van de Omgevingswet.
Bij deze samenwerking is het belangrijk om goed te kijken naar de verschillende rollen die overheden en niet-overheden kunnen vervullen. Soms is een provincie de verbinder bij een intergemeentelijke samenwerking zonder zelf formeel deel te nemen, en soms is een intergemeentelijk afvalbedrijf een belangrijke opdrachtnemer van samenwerkende waterschappen.
Belangen versterken door samenwerking
Bovendien is het belangrijk om goed te kijken hoe partijen elkaar kunnen helpen met het behalen van ieders doelstellingen om daarmee het gezamenlijke doel te realiseren. ‘What’s in it for me?’ is dan een vraag die juist de kracht kan worden van samenwerking. Op die manier kan voorkomen worden dat twee gemeenten elkaar voor de voeten lopen door met een vergelijkbaar woningproject te starten. In plaats daarvan kunnen beide gemeenten profiteren van een woningproject en de herontwikkeling van een bedrijventerrein, waardoor de regio in zijn geheel aantrekkelijker wordt. Op dezelfde manier kunnen lokale overheden elkaar helpen om regiobreed energiedoelstellingen te realiseren. Voor de een is immers een aardgasvrije wijk een ‘quick win’, terwijl voor de ander een autovrij centrum belangrijk is.
In de beschrijving van ons project over Kabelnoord kunt u lezen hoe wij een gemeenteraad hebben ondersteund met betrekking tot de governance van een project voor de realisatie van breedbandinternet in Noordoost-Friesland. Zie ook onze beschrijving van de ondersteuning van zeven colleges in de regio Rivierenland bij de oprichting van een samenwerkingsverband voor de realisatie van Uitvoeringsorganisatie Breedbandnetwerk Rivierenland.