Een duurzaam Nederland vereist een transitie op economisch, sociaal, ruimtelijk, energie- en ecologisch gebied. Uitdagingen binnen het fysieke domein zijn complex en vragen om verstand van integraal samenwerken. PROOF Adviseurs faciliteert, begeleidt, ondersteunt en adviseert organisaties bij het inrichten van deze samenwerking met een focus op duurzaamheid en energie.
Binnen het fysieke domein wordt volop samengewerkt. Denk aan de (door)ontwikkeling van infrastructuur, de (her)ontwikkeling van de gebouwde omgeving en bij de uitvoering van de Omgevingswet. Bij deze samenwerking is het belangrijk om goed te kijken naar de verschillende rollen die publieke en private partijen vervullen. Wat is bijvoorbeeld de rol van gemeenten, provincies, en bedrijven en hoe ziet deze rol er in de toekomst zien? Het beantwoorden van deze vragen is van belang voor een good governance van samenwerking. Wie doet wat, hoe en waarom?
Ook de wijze waarop afvalverwerking plaatsvindt in Nederland is belangrijk voor de duurzaamheid. In de circulaire economie kan afval in de markt worden omgezet tot grondstof. Gemeenten houden met deze circulariteit rekening bij de organisatie van hun gemeentelijke taak van afvalinzameling. Vaak doen ze dat gezamenlijk. Soms wordt er ook samengewerkt met of tussen waterschappen, drinkwaterbedrijven of andere partijen in de waterketen, die op hun beurt ook weten dat (uit het water gefilterde) afvalstoffen kunnen bijdragen aan een circulaire economie die hun wettelijke taak versterkt.
Belangen versterken door samenwerking
Voor het deelnemen aan en het werken in samenwerkingen vragen organisaties zich continue af: What’s in it for me? Om op deze vraag een goed antwoordt te kunnen geven is het van belang dat het gezamenlijk doel van de samenwerking bijdraagt aan het behalen van eigen doelstellingen van individuele organisaties. Bedrijven, provincies en gemeenten kunnen bijvoorbeeld samen investeren in een duurzaam bedrijventerrein of warmtenet, waardoor de regio in zijn geheel aantrekkelijker wordt.
Samenwerkingsverbanden rond de klimaattransitie
Samenwerking in het fysieke domein is in de afgelopen jaren sterk toegenomen. Decentrale overheden werken samen met hun partners aan het realiseren van de Regionale Energie Strategieën (RES). Ook zijn er allerlei nationale programma’s en agenda’s zoals het nationaal Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) en de Nationale Agenda voor de Laadinfrastructuur (NAL). Deze programma’s en agenda dragen bij aan integrale samenwerking op sector overstijgende vraagstukken. In 2022 stonden wij bijvoorbeeld op het Nationaal Warmtecongres waarbij wij door middel van een rollenspel deelnemers de complexiteit van samenwerking in de warmtetransitie lieten ervaren. Ook bieden wij al lange tijd ondersteuning aan een samenwerkingsverband van zeven gemeenten voor de realisatie van een glasvezelnetwerk in de regio Rivierenland.
Samenwerken in het fysiek domein is op zichzelf nog geen garantie op het behalen van resultaten. Samenwerken gaat namelijk niet vanzelf. Deelnemers moeten investeren om samenwerking te laten slagen PROOF Adviseurs ondersteunt (semi-)publieke organisaties vanuit de inhoud bij samenwerkingsvraagstukken in het fysiek domein. Dit kan bijvoorbeeld door het geven van advies, procesbegeleiding en/of onafhankelijke (beleids-)evaluaties.