Film Werk veilig, praat over taal

Bijna 2 miljoen Nederlanders van 16 jaar tot 65 jaar hebben moeite met taal. De meesten werken, maar lopen risico’s. Als iemand de taal niet goed begrijpt, is dat niet alleen lastig voor samenwerking en maatschappelijk functioneren, maar kan dat ook gevaarlijke situaties opleveren. Om dit te voorkomen heeft de gemeente Rotterdam de film ‘Werk veilig, praat over taal’ laten ontwikkelen door taalexpert José Scholte, onderzoeksbureau Ecorys en PROOF Adviseurs.

Begin deze maand, in de week van Lezen en Schrijven, is de film feestelijk gelanceerd door de Rotterdamse wethouder Enes Yigit. Doel van de film is om werkgevers en werknemers te stimuleren om te praten over taal, zodat werknemers zich beter kunnen ontwikkelen en er geen onveilige situaties ontstaan. Onderdeel van de opdracht was ook het opstellen van een communicatieplan om het bereik onder werkgevers en werknemer zo groot mogelijk te maken. Een groot aantal sectoren, werkgevers(organisaties), aanbieders en andere organisaties zet samen de schouders onder de verspreiding van de film.

De film is het resultaat van een opvolging van een aanbeveling uit het onderzoek Taalontmoeting op de werkvloer dat wij samen met R&J bv en Ecorys onderzoek uitvoerden. In 2021 hebben we, ook in opdracht van de gemeente Rotterdam, onderzoek gedaan naar wat nodig is om het gesprek over taal tussen werkgever en werknemer te stimuleren. Eén van de aanbevelingen was om praktische triggers te ontwikkelen die bedrijven kunnen gebruiken om het gesprek op gang te brengen. De film ‘Werk veilig, praat over taal’ is hiervan het resultaat.

De film is tot stand gekomen met ondersteuning van audiovisueel bedrijf EMB AV. Klik hier om de film te zien.