Inleiding
Gemeentelijke samenwerking in de jeugdhulp is sinds de decentralisaties in 2015 onvermijdelijk. Gemeenten kopen hun jeugdhulp in bij aanbieders en werken met hen samen. Goede bestuurlijke aansturing en informatievoorziening is hierin cruciaal. De gemeenteraad van Lelystad wilde hier meer inzicht in verkrijgen. In 2021 heeft PROOF Adviseurs onderzoek gedaan naar de bestuurlijke aansturing, verantwoording en informatievoorziening rond de jeugdhulp in Lelystad.
Aanleiding
In de afgelopen jaren zijn er door de gemeenteraad van Lelystad regelmatig vragen aan het college gesteld over de bestuurlijke handelswijze en de transparantie van bestuurlijke besluiten in de jeugdhulp. De raad ervaarde afstand en minder grip door de gekozen inrichting en organisatie van de jeugdhulp. In dit kader heeft de Rekenkamer van Lelystad PROOF Adviseurs gevraagd onderzoek te doen naar de wijze waarop de ambities, doelstellingen en kwaliteitscriteria in het jeugdzorgbeleid van de gemeente zijn vormgegeven, geborgd en georganiseerd. Hierbij is ook gevraagd om aanbevelingen voor de toekomst te formuleren.
Aanpak
De Rekenkamer gaf vooraf zeven onderzoeksvragen mee die de leidraad van ons onderzoek vormden. Aan de hand van de vragen is er door ons, aan het begin van het onderzoek, een normenkader opgesteld. De normen in dit kader zien op de ideaaltypische handelswijze van betrokkenen. Aan elk van de normen hebben wij subvragen gekoppeld op basis waarvan wij de onderzoeksvragen beantwoorden.
In het onderzoek zijn zowel kwalitatieve als kwantitatieve methoden gebruikt. Het kwalitatieve gedeelte bestond uit een documentenstudie, interviews en raadssessies. De documentenstudie legde de basis van het onderzoek. Hierin focusten wij ons op de bestuurlijke aansturing, verantwoording en informatievoorziening rondom het dossier jeugdhulp. In de verkennende en verdiepende interviews, op basis van een semigestructureerde vragenlijst, en in de raadssessies kregen wij meer duiding en de mogelijkheid om directe ervaringen te horen. Voor het kwantitatieve gedeelte hebben wij een enquête uitgezet op zowel bestuurlijk als ambtelijk niveau binnen de gemeente, aanbieders en huisartsen van Lelystad. De enquête stelde 165 respondenten in staat om anoniem ervaringen en meningen te delen, waar zij dat gezien de gevoeligheden mogelijk niet zouden doen in een interview.
Resultaat
Het onderzoek van PROOF Adviseurs resulteerde in twee rapportages, een feitelijke– en bestuurlijke rapportage. In de feitelijke rapportage zijn onze feitelijke bevindingen en onze bevindingen op basis van het normenkader beschreven. In de bestuurlijk rapportage zijn de bevindingen chronologisch en per samenwerkingsvorm weergegeven en voorzien van een nadere analyse. Ook worden er in de bestuurlijke rapportage zeven concrete handzame aanbevelingen voor het verbeteren van de samenwerking gegeven. Het college van Lelystad heeft zijn waardering voor het rapport en de aanbevelingen uit het onderzoek uitgesproken.