Prinsjesdag 2024: onze visie op het Regeerakkoord kabinet-Schoof
Afgelopen vrijdag werd het regeerprogramma van kabinet-Schoof gepubliceerd en gisteren op Prinsjesdag volgde de toelichting op de Miljoenennota voor het komende jaar. Om de maatschappelijke uitdagingen van de komende jaren, zoals armoede, druk op de zorg, arbeidstekorten, de wooncrisis en klimaatverandering aan te pakken, is samenwerking essentieel. Gemeenten moeten niet alleen onderling en met het Rijk samenwerken om kennis en expertise te delen en regionale plannen te ontwikkelen, maar ook met maatschappelijke instanties en het bedrijfsleven om gezamenlijk doelen te realiseren.
Samenwerking in het sociaal domein is cruciaal om de kwaliteit van zorg te verbeteren en snel passende hulp te bieden. Het zorglandschap is vaak complex en onoverzichtelijk, waardoor veel instanties elkaar onvoldoende kennen. Dit leidt er bijvoorbeeld toe dat ouderen verdwaald raken tussen verschillende zorgloketten. Een centraal informatiepunt voor het sociaal domein, gecombineerd met warme communicatielijnen tussen lokale wijkteams, GGZ, jeugdhulp, jeugdbescherming, huisartsen en gemeenten, kan hier een oplossing bieden. Een integrale aanpak is ook nodig om armoede aan te pakken en de schuldhulpverlening te verbeteren. Bij de implementatie van nieuwe verplichtingen, zoals de Wet Integrale Suïcidepreventie, is het belangrijk om te onderzoeken welke bestaande samenwerkingsverbanden al effectief zijn en hoe deze netwerken kunnen worden benut om aan nieuwe eisen te voldoen.
Ook in het onderwijs biedt samenwerking met het werkveld kansen. Het opzetten van kennisinfrastructuren of samenwerkingsverbanden zorgt ervoor dat wetenschappelijke kennis snel de praktijk bereikt en dat vragen uit het werkveld effectief worden opgepakt door samenwerking met triple helix-partners (overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen). Dit helpt niet alleen het onderwijs om zich beter aan te passen aan de behoeften van de arbeidsmarkt, maar biedt ook een oplossing voor de toenemende arbeidstekorten. De bezuinigingen in het onderwijs vragen om meer efficiëntie, bijvoorbeeld door de inzet van digitalisering.
Tot slot zal in de komende jaren ook in het fysieke domein steeds intensiever worden samengewerkt. Regionale samenwerking rondom schaarse grond, warmtenetten en lokale energiehubs wordt steeds belangrijker, mede door Europese wetgeving die inmiddels in onze nationale wetgeving is verankerd. Bij deze projecten zijn zowel publieke als private partijen betrokken, die vaak uiteenlopende belangen hebben. Het vinden van de juiste juridische vorm is hierbij belangrijk, maar niet voldoende. Vertrouwen en relationele governance zijn essentieel voor succesvolle samenwerking, wat bijvoorbeeld zichtbaar is in de samenwerking tussen de overheid, energiebedrijven, boeren en vissers.
Samenwerken gaat echter niet vanzelf. Het vraagt om focus op het gezamenlijke probleem, het verhelderen van individuele en gemeenschappelijke belangen, en het creëren van een samenwerkingscultuur met passende processen en juridische vormen.
PROOF Adviseurs is gespecialiseerd in samenwerkingsadvies voor maatschappelijke opgaven. Wij bieden advies en procesbegeleiding, met expertise in zowel het sociale als het fysieke domein. Zo ondersteunen wij bij het opzetten van regionale governance-structuren, kennisinfrastructuren en het verbeteren van de samenwerkingscultuur. Door een gestructureerd proces te faciliteren, met aandacht voor gemeenschappelijke doelen en onderlinge relaties, zorgen wij ervoor dat schaarse middelen efficiënt worden ingezet en uiteenlopende belangen worden samengebracht.
Wil je weten wat wij voor jouw samenwerkingsuitdaging kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.