Of het nu gaat om jeugdzorg, omgevingsdiensten of arbeidsmarktinitiatieven—bij elke samenwerking komt vroeg of laat de vraag: Welke samenwerkingsvorm past het best? De juiste keuze zorgt voor een solide basis en maakt het verschil tussen stroef overleg en effectieve samenwerking. Bij PROOF Adviseurs noemen we dit samenwerkingsarchitectuur: een doordachte aanpak waarin inhoud, processen en governance samenkomen.
De samenwerkingsvorm is, naast de samenwerkingsprocessen en de onderlinge relatie tussen de samenwerkingspartners een onderdeel van ‘good governance’ van samenwerking. Deze drie elementen moeten met elkaar in balans zijn om met de samenwerking het gewenste doel te kunnen bereiken. Uiteraard wordt de ‘vorm-vraag’ gesteld voorafgaand aan het inrichten van een samenwerking, maar ook tijdens een evaluatie van een bestaande samenwerking komt deze vraag aan de orde. Zoveel mensen, zoveel wensen! Want er zijn veel verschillende (juridische) vormen waarop een samenwerking kan worden ingericht. Daarom is deze vraag niet altijd eenvoudig te beantwoorden. Wordt er gekozen voor een informele, of een formele vorm van samenwerking? Moet het gaan om een publiekrechtelijke vorm op basis van de Wet gemeenschappelijke regelingen, of juist een privaatrechtelijke vorm op basis van het Burgerlijk Wetboek? En welke vorm in het bijzonder past dan het best?
Een van de kernactiviteiten van PROOF Adviseurs is het helpen beantwoorden van deze vorm-vraag. Wij duiden dit, tezamen met de inrichting van de processen, aan met de term: samenwerkingsarchitectuur. Zoals een architect rekening houdt met de functie van wat ontworpen moet worden, zo houden wij bij onze advisering als eerste rekening met de inhoud, oftewel de reden waarom samengewerkt wordt.
Elke samenwerking heeft een doel. Om dat doel te bereiken is een samenwerkingsvorm nodig die de kenmerken heeft om de samenwerking zo in te kunnen richten dat deze precies past bij de gewenste inhoud. Of het nu gaat om het vormgeven van de (verplichte) samenwerking vanwege het wetsvoorstel Verbetering beschikbaarheid jeugdzorg (al dan niet in combinatie met vrijwillige samenwerking op de Wet maatschappelijke opvang 2015), het inrichten van een robuuste Omgevingsdienst of het vormen van Regionale Werkcentra vanwege de uitbreiding en versterking van de arbeidsmarktinfrastructuur. Alhoewel PROOF Adviseurs inhoudelijk thuis is in veel verschillende domeinen (zie hiervoor onze website!), kenmerkt onze samenwerkingsarchitectuur zich met de eigenschap dat deze ‘als een saté-prikker’ alle inhoudelijke domeinen binnen PROOF Adviseurs aan elkaar rijgt. Binnen welk domein onze activiteiten zich ook afspelen, of welke inhoudelijke vraag aan onze activiteiten ten grondslag ligt, in de meeste gevallen is ook sprake van een vraagstuk over de vorm. Oftewel, samenwerkingsarchitectuur. Door jarenlange ervaring hebben wij een uitgekristalliseerd proces ontwikkeld om deze vormvragen te beantwoorden.